twitter twitter
Johan Vande Lanotte Bart Bronders Yves Mirior

De aandelen van Electrawinds

In september 2008 ongeveer 10 maanden na het aantreden van Johan Vande Lanotte als voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf Electrawinds nv op voorstel zijn Raad van Bestuur 459.000 aandelenopties uit conform het aandelenoptieplan 2008. Klik hier

electrawinds

 

De aandelenopties waren voorbestemd voor de "geselecteerde deelnemers", zijnde consultants en werknemers. Johan Vandelanotte en/of zijn gewone comm.venn. Mapusbo (vroeger JVL) was(ren) toen werknemer of consultants, afhankelijk van het intern contract, ons uiteraard niet gekend. 

Johan Vande Lanotte draait zich in alle mogelijke bochten om alles wat zich afspeelt in zijn gewone commanditaire vennootschap af te schermen van de openbaarheid. Net voor hij minister werd veranderde hij de vennootschap van naam en van voorzitter van de Raad van Bestuur, maar hij bleef hoofdaandeelhouder (99% van de aandelen). In april 2012 in een interview met Tim Pauwels, naar aanleiding van " de Keizer van Oostende", verklaarde hij: "dat hij dit vennootschapje zou opdoeken uiterlijk in juni". We zijn inmiddels september en dit managementvennootschapje is er nog steeds. Collega Crombez zal zich niet haasten om een fraudeonderzoek in te stellen naar deze managementvennootschap. Fiscale specialisten en boekhouders laten mij weten dat een dergelijke vennootschap stopzetten een dagje werk is. Waarom bestaat het dan nog steeds?

De reden zit hem in de aandeelopties. Electrawinds zou normaliter in juni naar de beurs trekken en dan kon Johan Vande Lanotte zijn dikke commerciële winst opstrijken via de verkoop van de aandelen(opties) en zijn vennootschap opdoeken. Maar de beursgang van Electrawinds ging niet door en de jackpot rinkelde niet.

 

    

                                                  jackpot

Eind september keurde de vergadering van aandeelhouders van het Duitse ETC (European Clean Tech), een zogenaamd Shell company, dan toch de overname door Electrawinds goed waardoor Electrawinds prompt een notering kreeg de beurs van Franfurt. Begin oktober werd dan de managementvennootschap van Johan Vande Lanotte (comm.venn. mabuspo) netje in vereffening gebracht. Eerst de jackpot binnenrijven en dan opdoeken en in de vergeetput.

Dit is echter niet de enige reden waarom we van mening zijn dat Johan Vande Lanotte en/of zijn gewone comm.venn. Mapusbo aandelen of aandelenopties bezitten. We haalden het in ons vorig artikel reeds aan; Johan Vande Lanotte werd in juni 2011 aangesteld als vast vertegenwoordiger van Electrawinds nv in B.O.P. (Belgian Offshore Platform).

Nu moet je weten dat om als vast vertegenwoordiger van een vennootschap te kunnen zetelen je ofwel bestuurder, werknemer of aandeelhouder moet zijn. Artikel 61§2 van het wetboek van vennootschappen is daarover duidelijk. Klik hier voor wettekst

Johan Vande Lanotte was in juni 2011 geen bestuurder, zaakvoeder noch werknemer, dus moet hij wel aandeelhouder geweest zijn, anders kon hij geen vast vertegenwoordiger van Electrawinds zijn. "Elementary, my dear Watson"

We zeiden het al in de inleiding. Electrawinds heeft sinds mei 2010 een vergunning als elektriciteitsleverancier. Klik hier voor overzicht elektriciteitsleveranciers

Het wijzigde daarvoor de naam en het doel van Electrawinds Wallonië naar Electrawinds Distrubutie. Op de jaarrekening 2011van Electrawinds Distributie is sprake van een omzet grijze stroom van 5.220.923 euro en staat er in het jaarverslag dat zij in het najaar van 2010 begonnen zijn met de verkoop van elektriciteit op de markt. Of dit particuliere verkoop of aan bedrijven is, is niet duidelijk.

Kan je als Minister van de Noordzee, milieuvergunningen toekennen aan bedrijven waarvan je aandelen van de moedermaatschappij bezit? Kan je als Minister van Economie beslissingen treffen ivm de elektriciteitsmarkt als je aandelen bezit van een elektriciteitsleverancier.

Als afsluiter misschien nog dit. Johan Vande Lanotte verklaarde onlangs in een interview in " De Tijd" dat hij nooit geen aandelen van Electrawinds in zijn bezit heeft gehad.

<-- Terug

Bookmark and Share

© 2024 Ignace Vandewalle  |  webdesign by Creatief.be